Huilin arkistosta: Tutkijasta Keijuksi

Aiemmin Keiju Vihreäsalo työskenteli tutkijana ja naureskeli elämäntaito-oppaille ja muulle höpöhöpölle. Tänään hänellä on henkiseen kasvuun valmentava yritys. Hänen elämässään on muuttunut moni asia. Oikeastaan melkein kaikki, nimeä myöten.

kuva Mari Mäkiö

kuva Mari Mäkiö

Oli aurinkoinen maaliskuun päivä, kun Keiju Vihreäsalo oli kävelemässä 2-vuotiaan poikansa kanssa katsomaan vuokrattavana olevaa tilaa. Vihreäsalon ja hänen ystävänsä Laura Janger-Laition omistama yritys Hima Happiness tarvitsi uudet tilat, koska vanha Helsingin ydinkeskustassa sijainnut joogasali oli menossa peruskorjaukseen.
Silloin hän näki merkin. Siltavuorenrantaan Pitkänsillan kupeeseen oli pysäköity vaaleanharmaa urheilumallinen Volvo C30.
Vain puolitoista vuotta vanhan yrityksen omistajat puntaroivat kahden tilan välillä. Toinen oli pieni, edullinen ja turvallinen. Toinen oli kokonainen talo: tuplasti vanhaa tilaa suurempi ja kaksi kertaa kalliimpi.
Koska naisten yritys auttaa ihmisiä löytämään sisäisen äänensä, päättivät he luottaa samaan toimitilan valinnassa. Niinpä he olivat pyytäneet, että universumi viestittäisi heille selvästi, mikä tila kannattaisi vuokrata.
Janger-Laitio oli kokenut intuition seuraaja. Hän oli pyytänyt universumilta merkiksi höyheniä.
Keiju Vihreäsalo oli epäilevämpi. Hän halusi jotain poikkeuksellista ja selkeää. Hän valitsi Volvon urheilumallin.
Nyt sellainen Volvo oli pysäköitynä Siltavuorenrannan talon eteen. Universumi näytti viestivän oikein selkokielellä.

Vielä viisi vuotta sitten Vihreäsalo olisi pyöritellyt päätään ja purrut huultaan, jos joku olisi kertonut hänelle saavansa merkkejä universumilta. Yhtä mahdotonta hänen olisi ollut kuvitella, että yritys, jolle hän toimitilan haluaa löytää, on erikoistunut henkisen hyvinvoinnin etsimiseen muun muassa retriittien, intuitiokurssien ja fengshuin avulla.
Matka intuitiiviseen yrittäjyyteen on ollut pitkä. Sosiologian opintojensa jälkeen Vihreäsalo pääsi tutkijaksi Helsingin yliopistolle. Hän oli kunnianhimoinen ja arvostettu kollega, jonka sosiologian väitöskirja ydinperheen käsitteestä oli saanut hyvän arvosanan.
”Minulla oli idealistisuutta ja intohimoa tutkimustyöhön. Ajattelin, että tutkimukseni muuttavat maailmaa paremmaksi paikaksi.”
Hän eli kumpulalaisen lapsiperheen perusarkea. Eikä hän todellakaan uskonut vaihtoehtohoitoihin tai astraalienergiaan. Päinvastoin.
”Höpöhöpörajani oli matala. Eteeriset öljyt ja meditaatio olivat höpöhöpöä.”
Tuttavien yöpöydillä nähdyt elämäntaito-oppaat huvittivat häntä. Hän ei voinut ymmärtää niiden suosiota.

kuva: Mari Mäkiö

kuva: Mari Mäkiö

Kipeä avioero tuli yllättäen. Vihreäsalo tunsi pudonneensa tyhjän päälle. Hän masentui ja sai sairauslomaa.
”Olin vihainen avioerosta, joka lähti minusta johtumattomista syistä. Tajusin, että olen vaarassa muuttua katkeraksi ja päätin, että teen mitä vain estääkseni sen. En halua olla kitkerä eukko, joka puhuu jatkuvasti ex-miehestään.”
Niin hän kiinnostui muutoksesta ja henkisestä kasvusta. Ilmiöistä, joille hän oli aiemmin naureskellut.
”Ymmärsin, että minun täytyy päästää irti kiveen hakatuista mielikuvistani, kuten siitä, että ihminen ei voi olla onnellinen ilman ehjää perhettä. Muuten en voisi olla enää onnellinen. Minun piti määritellä onnellisuus toisin, enkä tiennyt, miten.”
Onnellisuuden löytämiseen meni vuosia. Vihreäsalo kävi terapiassa, luki self help -kirjoja ja pureskeli niiden ajatuksia.
Jossain kirjassa neuvottiin kiitollisuusharjoitus. Ennen nukkumaan menoa hän kävi esikoisen kanssa läpi päivän kolme hyvää hetkeä.
”Aloimme molemmat kiinnittää huomiota asioihin, jotka olivat hyvin. Se toimi. Muutuin positiivisemmaksi ihmiseksi.”
Samaan aikaan, kun Keiju Vihreäsalo muuttui, myös hänen työpaikkansa Helsingin yliopisto muuttui. Entiset rakastavaiset kasvoivat eri suuntiin.
Tutkimusta tehtiin hallinto edellä. Oli raskasta kilpailla samoista rahoista hyvien työkavereiden kesken. Vain hyvän rahoituksen saanut sai oman työhuoneen, ilman jäänyt joutui vaihtamaan työpistettä.

Muutos tuli yllättävältä taholta.
Elokuussa 2012 Vihreäsalon silloinen puolituttu Laura Janger-Laitio tuli lapsensa kanssa kyläilemään. Yhtäkkiä Janger-Laitio kysyi, lähtisitkö Vihreäsalo hänen yhtiökumppanikseen Hima Joogaan.
”Olin hämmästynyt ja kysyin, että ymmärsihän Laura, että olen sosiologi. Hädin tuskin erotin joogan eri lajit toisistaan. Mitä minä tekisin yrityksessä?”
Vihreäsalo mietti puoli päivää. Sitten hän päätti, että puolivillainen lähteminen ei johda mihinkään. Pitää lähteä kunnolla.
Hän heitti työpöydällä odottaneet Suomen Akatemian hakupaperit roskiin. Työkaverit järkyttyivät lähdöstä viimeistään siinä vaiheessa, kun Vihreäsalo myi kirpputorilla työkirjallisuutensa: muutaman metrin Foucault´ta ja muuta filosofiaa.
”Haluan uskoa, että tutkijakollegoiden hämmästelyssä oli mukana myös ihailua. Yllättävän harva on tyrmännyt tekoni.”
Tietenkin yrittäjyyskuviossa intuitiolla oli näppinsä pelissä. Vuotta aiemmin, joulukuussa 2011, Vihreäsalo meni uteliaisuudesta piipahtamaan Laura Janger-Laition luona näkijäillassa. Kun Vihreäsalo ja hänen vastasyntynyt vauvansa olivat jo oven suussa lähdössä kotiin, sanoi illan kunniavieras, näkijäjulkkis Niina Matilda, että naisten pitäisi tehdä yhteistyötä.
”Kysyimme, mitä se voisi olla, koska työnkuvamme olivat niin erilaiset. Minä työskentelin sosiologina ja Laura henkisenä valmentajana. Näkijä vastasi, että meidän pitää keksiä se itse. Mietimme, että ehkä voisimme kirjoittaa yhdessä kirjan.”

Keiju Vihreäsalo näkee tutkijan ja yrittäjän töissä paljon samaa. Molemmissa ammateissaan hän on halunnut parantaa maailmaa.
”Myös tutkija vastaa kaikesta itse. Haet itse rahaa, huolehdit itse, että sinulla on työpisteellä tietokone ja tuoli, vastaat itse ajankäytöstäsi. Ammateissa on samaa turvattomuuttakin. En tehnyt päätöstä jättää turvallinen eläkeduuni, vaan lähdin pätkätyösuhteesta toisentyyppiseen epävarmuuteen.”
Vihreäsalo sanoo olevansa yllättävän vähän huolissaan isoista asioista kuten toimeentulosta.
Hän ei voi tehdä enempää kuin parhaansa. Huolehtiminen ei muuta sitä miksikään.

Ensimmäisen yrittäjävuoden ajan Vihreäsalon äiti lähetteli tyttärelleen ilmoituksia vapaista työpaikoista esimerkiksi ylitarkastajana. Nyt niitä ei enää ole sähköpostiin tullut.
Osana muutosta Vihreäsalo vaihtoi nimensä. Vielä tutkijana hänet tunnettiin tyttönimellään Katja Yesilova, mutta nuoremman pojan synnyttyä kaksi vuotta sitten hän suomensi nimensä. Yeshil tarkoittaa turkiksi vihreää. Rakkaalta mummiltaan hän poimi nimeen salon.
Virallinen etunimi on yhä Katja, mutta koska häntä on kutsuttu keskimmäisen nimensä Ferihan mukaan keijukaiseksi, käyttää hän nykyään sitä.
Yrityksessä hän vastaa hallinnosta. Kouluttaja Janger-Laitio on sisältövastaava.
Yhtiökumppanit ovat valtaosan työajasta yhdessä, nauraa räkättävät ja pulppuavat ideoita.
”Ongelma on, ettemme ehdi toteuttaa kaikkea.”
Vihreäsalo kertoo elämästään mutkattomasti. Hän on aurinkoinen, sydämellinen ja älykkään humoristinen. Sitä ihmistyyppiä, jolle vieraatkin rohkaistuvat kertomaan murheitaan.
Välillä häntä väsyttää. Kahden lapsen yksinhuoltajuus, aloittavan yrityksen hurja työmäärä ja suunniteltua hitaampi toiminnan kehittyminen vievät voimia.
”Aluksi kaikki voimat menivät joogastudion pyörittämiseen, ja se turhautti. En lähtenyt yliopistolta pitämään joogastudiota vaan rakentamaan jotain suurempaa: hyvän elämän konseptia, johon liittyy yhteisöllisiä toimintatapoja.”
Hima Happiness haluaa tarjota apua ihmisten epämääräiseen tyytymättömyydentunteeseen.
Sitä Vihreäsalo näkee ympärillään paljon. Moni etsii uutta suuntaa elämäänsä, mutta heiltä puutuu rohkeus, uskallus ja malli muutokseen.
”Emme myy hyvinvointipalveluita tai joogaa vaan naurua ja rauhaa. Kevyttä, huilaavaa ja  luottavaa elämäntapaa.”

Keiju Vihreäsalo on markkinoimansa elämäntavan paras malli. Ennen hän huolehti jatkuvasti siitä, mitä jos jotain sattuu. Nyt hän uskoo, että jokaisessa asiassa on siunaus, jokaisessa pilvessä kultareunus.
”Avioero on kauheinta, mitä minulle on tapahtunut, mutta enää en voi kuvitella elämääni ilman sitä. Jos en olisi eronnut, en olisi perustanut näin makeata yritystä. Kurjinkin tapahtuma vie suuntaan, jossa paljastuu jotain hyvää. Mutta hyvä ei tapahdu heti tai hallitusti.”
Hänen yhtiökumppaninsa Laura Jagner-Laitio näkee tapahtumissa jumalallisen ohjauksen, mutta Vihreäsalo ei ole sellaisesta aivan varma.
”Olen kaksikielinen. Puhun hörhökieltä ja rationaalisen maailman tutkijakieltä. Ymmärrän molempia ja joskus tulkkaan.”
Vaihtoehtopiirien suosikkitermin energia Vihreäsalo kääntää muun muassa NLP-tekniikan käyttämään termiin alitajunta. NLP tulee sanoista neurolingvistinen prosessointi. Se on sovelletun psykologian suuntaus, jonka akateeminenkin maailma hyväksyy.
”Se mitä vaalit alitajunnassasi, ilmenee oikeassakin elämässäsi. Monilla sisäinen puhe on julmaa. Olkapäällä istuu joku ja sättii sinua koko ajan. Ei kaverille koskaan sanoittaisi, että ’sä et saa mitään aikaiseksi’. Itselle moni sanoo.”
Vihreäsalolle intuitioon suhtautumista on helpottanut se, että myös Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on löytänyt tutkimustuloksia sen olemassaolosta.

Alkuvuodesta Vihreäsalo osallistui San Franciscossa konferenssiin nimeltä Wisdom 2.0., joka toi yhteen henkisen kasvun asiantuntijoita ja isoja teknologiayrityksiä. Puhujina oli muun muassa Huffington Postin perustaja Arianna Huffington, yksi Twitterin perustajista Evan Williams ja minimalismiguru Jon Kabat-Zinn.
Suurimman vaikutuksen Vihreäsaloon teki nettikenkäkauppa Zapposin toimitusjohtaja Tony Hsieh.
Hsieh kertoi, miten hänen hyvää voittoa takova yrityksensä rahoittaa yhteisöllisiä hankkeita ja yrityksiä Las Vegasin alueella.
Siihen saakka Vihreäsalo oli yrittäjyydessä pelännyt eniten menestystä. Sen tavoittelu ei kuulunut sosiologin punavihreään maailmankuvaan.
”Valtiotieteilijöiden piireissä raha on kirosana. Me sosiologit taistelimme hyvinvointivaltion puolesta, ja kuvittelin yrittäjien haluavan vain rahaa. Mutta Hsiehiä kuunnellessa tajusin. Jos saan liikaa rahaa, voin laittaa sitä eteenpäin.”
Vielä Hima Happinessillä ei riitä rahaa sijoitettavaksi asti. Yrittäjien seuraava tavoite on maksaa itselleen säännöllistä kuukausipalkkaa.
Ajatuksen vauraudesta Keiju Vihreäsalo on nyt hyväksynyt. Siksi hänen universumilta pyytämä merkkikin on urheilumallinen Volvo.
Vihreäsalon nykyisellä elämällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä hän vielä muutama vuosi sitten piti hyvänä elämänä. Kaikki on toisin. Ja kaikki on hyvin.
Kotona on kirjahyllyssä oma väitöskirja ja sängyn alla energiavirtoja harmonisoiva orgongeneraattori.
Kyllä yhteen ihmiselämään mahtuvat ne molemmat.

KEIJU VIHREÄSALO
Ikä: 42 vuotta
Perhe: Pojat 2-vuotias Niila ja 10-vuotias Joel
Koulutus: Valtiotieteiden tohtori, henkinen valmentaja (Ilkka Rajalan Henkisen valmentamisen akatemia)
Tämän kirjan haluaisin kirjoittaa: Divorce for Dummies (Avioero aloittelijoille)
Parasta nykyisessä elämässäsi: Innostus ja inspiraatio, lapset, intohimo, ihanat ihmiset ympärillä. Saa tehdä töitä näiden asioiden kanssa. Yksikään päivä ei ole tylsä.

Teksti: Riikka Suominen Kuvat: Mari Mäkiö

Juttu on ilmestynyt Huilissa 2-2014.

Kommentoi