Näin järjestät vaatteidenvaihtobileet

Vaatteidenvaihtobileissä etsitään käyttämättä jääneille vaatteille uudet onnelliset omistajat. Huililla ei ole aiheesta (vielä) kokemusta, mutta kokeneet vaihtajat lupaavat, että vaiva on pieni, juhlista saatavaan iloon nähden! Tässä kootut vinkit onnistuneisiin vaihtoihin.

 

 1. Kutsu 3-20 osallistujaa. Kun osallistujia on kohtuullisen paljon, riittää kaikille valinnanvaraa.
 2. Jos bilepaikassa on tilaa, voivat kutsutut ottaa myös omia kavereitaan mukaan.

 3. Voi olla hyvä idea, että vieraat ovat suunnilleen samankokoisia. Kenkien, laukkujen, asusteiden ja hajuvesien vaihtaminen toimii, vaikka vieraat olisivat erikokoisia.
 4. Yleensä vaihdettavana on paljon pieneksi jääneitä vaatteita eli pieniä kokoja. Siksi L-kokoisten ja sitä suurempien vaatteiden ”jättirättibileet” saavat hurjan suosion!
 5. Esitä kutsu hyvissä ajoin, että osallistujat ehtivät penkoa tavarat kaapeista ja vinttikomeroista.
 6. Vaihtoon tietenkin vain ehjiä ja siistejä vaatteita.
 7. Jotkut asettavat vähimmäisrajan vaihtovaatteille (esimerkiksi viisi vaihdettavaa tuotetta), ylärajaa harvoin on.
 8. Tärkeä sääntö on, että osallistujan on oikeasti oltava valmis luopumaan mukanaan tuomistaan vaatteista.
 9. Tärkeintä on vaatteiden vaihtaminen, mutta juhlissa on kiva syödä jotain. Juustofonduet ja muut sottaruuat kannattaa jättää väliin. Nyyttikestit sopivat hyvin juhlien luonteeseen. Kuohuviini harvoin pilaa mitään juhlia.

   

   

 10. Raivaa tilaa, jotta vaatteet saadaan esille. Ylimääräiset rekit tai pöydät helpottavat vaatteiden esillepanoa.
 11. Vaatteita pitää pystyä sovittamaan, istuvuus selviää vasta silloin.
 12. Sopikaa, miten vaatteita saa valita. Esimerkiksi, että jokainen saa valita yhden vaatteen per kierros.
 13. Päättäkää jo etukäteen, mitä tapahtuu bileistä yli jääneille vaatteille. Niitä saattaa jäädä runsaasti! Kuka vie ne kierrätykseen ja miten? Jatkolahjoituspaikalla on monille väliä, ja ei-uskonnolliset lahjoituspaikat voivat olla helpommin hyväksyttyjä.
 14. Jos vaatebileistä jäisi yli rikkinäisiä tai tahraisia vaatteita, niin vaateketju H&M ottaa vastaan kaksi lumppusäkkiä per asiakas per päivä.

  (Edit. 26.3. virheellisen tiedon vuoksi) Kiitos vinkeistä Facebookin Arabian vaihtajaiset -ryhmä! Lisäksi vinkkejä on kerätty eri lähteistä.

  kuva: Iiri Poteri

  Onko sinulla kokemusta vaatteidenvaihtobileistä? Mikä toimii, mikä ei? Jääkö vaatteita paljon yli?

3 kommenttia

 • […] Näin järjestät vaatteidenvaihtobileet […]

  0
 • Vastaa maaliskuu 25, 2014

  Paula

  Pari kommenttia…

  Ensiksikin, en ole ainakaan itse ollut yksissäkään vaatteidenvaihtajaisissa, joissa olisi jonkinlaisia valintakierroksia tai muutenkaan rajoituksia valittavien vaatteiden määrälle / valintajärjestykselle. Omasta mielestäni kuulostaa huomattavasti miellyttävämmältä vain katsella ja kokeilla vaatteita siinä tahdissa kuin itse kukin haluaa, mitään ”kierroksia” järjestämättä. Väittäisin myös, että tämä on se ehdottomasti yleisin tapa järjestää vaatteidenvaihtajaiset.

  En ole myöskään itse ollut koskaan tapahtumassa, jossa olisi ollut jonkinlainen vähimmäisvaatimus vaihtoon tuotavien vaatteiden määrälle. Vaatteitahan jää aina yli, usein todella runsaastikin, joten kehottaisin harkitsemaan, tarvitseeko todella asettaa vaatimuksia paikalle tuotavien vaatteiden vähimmäismäärästä. Mikäli käytettävissä ei ole autoa ylijääneiden vaatteiden roudaamiseen, niin huomattavasti perustellumpaa olisi varmaankin asettaa tuotujen vaatteiden määrälle yläraja eikä alarajaa.

  Ajatus osallistujien kutsumisesta osallistujien _oman_ koon perusteella on vähän hankala. Ihmiset käyttävät todella eri mallisia vaatteita: toiset tiukkoja, toiset löysiä. Ainakin itsestäni tuntuisi kummalliselta mennä tilaisuuteen, jossa on jonkinlainen osallistumisrajoitus oman koon perusteella. Esimerkiksi itse järjestämissäni L-koon ja suurempien vaatteiden vaihtobileissä olin tarkka siitä, että tapahtuma oli tarkoitettu kaiken kokoisille ihmisille, vaikka vaihdettavien vaatteiden toivottiin olevan L-kokoa tai suurempia.

  Vinkkejä vaihtajaisiin kyseltiin käsittääkseni Arabian vaihtajaiset -ryhmässä, ei Vaatteenvaihtajaiset pääkaupunkiseudulla -ryhmässä. Nuo vinkit eivät tosin ole suoraan Arabiankaan ryhmästä, koska siellä ei ainakaan yleisessä keskustelussa vinkattu mitään vaihto”kierroksista” tai osanottajien koosta.

  0
  • Vastaa maaliskuu 26, 2014

   Riikka

   Vinkkejä vaihtajaisiin oli etsitty, paitsi Arabian vaihtajaiset -ryhmästä (pahoittelut virheestä lehdessä, korjasin sen nyt nettijuttuun), myös monesta muusta paikasta. Varsinkin kansainvälisesti erityiset valintakierrokset tuntuivat olevan käypä tapa. Myös toive erikokoisten juhlista tuli vaihtajaisiin osallistuneilta. Mieltymykset varmasti vaihtelevat.

   Pointtisi siitä, että vaatteita jää ennemmin yli kuin, että ne loppuisivat kesken, tuntuu hyvin uskottavalta.

   Vinkkejä vaihtajaisiin kyseltiin käsittääkseni Arabian vaihtajaiset -ryhmässä, ei Vaatteenvaihtajaiset pääkaupunkiseudulla -ryhmässä. Nuo vinkit eivät tosin ole suoraan Arabiankaan ryhmästä, koska siellä ei ainakaan yleisessä keskustelussa vinkattu mitään vaihto”kierroksista” tai osanottajien koosta.

   0

Kommentoi