Pitääkö oma kaaos raivata itse? #kevätsiivous

Olen aina tykännyt järjestellä kaappeja. Mutta vuosiin sekään ei auttanut. Tavarat, jotka eivät sopineet hyvin järjestettyihin kaappeihin, päätyivät ajelehtimaan lattioille… Niinpä meillä kaapit olivat yleensä kunnossa ja muualla karmea sotku. Tavaroita siirreltiin paikasta toiseen, eikä millään ollut omaa paikkaa. Ainaisen siivoamisen lomassa päätin, että en osta enää mitään!

 

kamaa komerossa2

kmaa komerossa

 

 

Sen jälkeen kävin kaupoissa ja kirppiksillä aina sisäistä yksinpuhelua. ”Tarvitsenko tätä todella?” ”Tarvitseeko lapsi oikeasti tätä takkia?” Pitkään aikaan en ostanutkaan mitään. Tarvittavat toki hankittiin, mutta hetken mielijohteesta ostaminen oli kiellettyä.

 

Jossain vaiheessa kuulin kaverilta, että hän oli turvautunut ammattijärjestäjän apuun. Ajattelin että ihan kiva, mutta meidän juttu ammattijärjestäjä ei olisi. Kyllähän nyt ihmisen pitää yksinkin saada tavaransa järjestettyä.

Mutta vähitellen alkoi päähäni iskostua ajatus, että ehkä kaikkea ei tarvitse sittenkään tehdä itse. Nykyihmisen elämässä on niin monta osa-aluetta, jotka pitäisi hallita, ettei kaikkea voi enää osata yksin. Huonekalupuusepät, valokuvaajat, kampaajat, hierojat ja puutarhurit ovat sitä varten, että he helpottavat meidän muiden elämää. Miksei ammattijärjestäjä voisi kuulua tähän osaajien ryhmään?

Ajatus tuntui yhä vieraalta, mutta päätin kartoittaa tätä kaverini kautta jo tutuksi tullutta ammattijärjestäjää Sandy Talarmoa pikkuhiljaa. Netistä löysin Sandyn pitämän yhden illan kurssin Lapsiperheen kaaos kuriin. Keskusteluiltaan osallistui kanssani neljä muuta äitiä. Kyllä, paikalle ei ilmaantunut yhtään miestä…

Meille kaikille oli yhteistä se, että olimme valmiita taltuttamaan kaaoksen. Keskustelimme ja Sandy kyseli viisaita kysymyksiä. Hienointa illassa oli se, kun kuuli muiden äitien juttuja heidän kaaoksistaan. Tuli sellainen yhteenkuuluvuudentunne! Siitä sai lisää puhtia järjestelyyn!

Jatkoin järjestelyä. kunnes tuli tunne että nyt en voi enää luopua mistään. Keksin syitä säilyttää tavaroita, kuten leluja, joilla kukaan ei ollut leikkinyt kolmeen vuoteen. Ajattelin, että lapsuus ja muistot siitä katoavat, jos tavara ei muistuta minua siitä. Olin umpikujassa ja osallistuin uudelleen Sandyn järjestämään keskutelutilaisuuteen. Tällä kertaa vuorossa oli Yksinkertaistamisen ilta.

Meitä oli paikalla neljä. Tuli minun vuoroni kertoa ja sain sanotuksi minua vaivaavan ”En vaan pysty luopumaan niistä“ -ongelman. Sandyn kysymysten avulla oivalsin, että minun pitää vaan päästää irti. Elämä ja muistot eivät katoa, vaikka tavara katoaakin. Prosessi pitää käydä läpi. Sandy ehdotti valokuvaamista säilyttämisen sijaan. Kun kuvaa alkutilanteen ja lopputuloksen niin muutoksen ymmärtää konkreettisesti.

Muutaman kuukauden päästä Sandy tuli meille aloituskäynnille. Hänen nettisivuilla luki erikseen, että ei saa siivota ennen kuin hän tulee. Silloin aloitustilanteen näkee parhaiten.

Sandy kiersi kanssani kotimme. Lopuksi istuimme juttelemaan. Sandy sai meidät kertomaan, miksi kaaos on ja pysyy. Ammattijärjestelijä ei ole siivooja, vaan asiakkaan pitää oivaltaa ja luopua itse. Miksi haluan siistin kodin? Mikä on minulle siisti koti? Tärkeintä on nähdä, että oma kotini voi olla sellainen ja siinä kunnossa kuin minä itse haluan. Minulla on mahdollisuus vaikuttaa oman kotini järjestykseen.

Sandy kirjoitti vielä minulle muistiin kaiken, mistä olimme sopineet. Meille se tarkoitti toimivaa kierrätystavaroiden hallintaa (paperi, metali, lasi, muovi yms.) ja niiden vientiä keräykseen, sitä, että kaappien ovet suljetaan, tavarat laitetaan tietoisesti takaisin niiden oikeille paikoille, siirtymistä kankaisiin kauppakasseihin ja sovittuja yhteisiä siivousvuoroja koko perheelle.

Sandy painotti, ettei saa ottaa kuin yhden haasteen  kerrallaan. Kun siitä saa rutiinin, voi siirtyä seuraavaan. Harjoittelen siis  nyt havaitsemaan, että kädessäni olevalla tavaralla on oma paikka.

Jutun kirjoittaja Hanna Siurola osallistuu Huilin, Lilly’ s Eco Cleanin ja ammattijärjestäjien yhteiseen #Kevätsiivoukseen.

Kommentoi