Vaatevallankumous vaati, kuuliko kukaan?

Perjantaina vietettiin toista kertaa Vaatevallankumousta. Suomi oli yksi maailman pontevimpia vallankumousmaita. Täällä järjestettiin yli 50 upeaa tapahtumaa kouluissa, kirjastoissa, kaupoissa, tehtailla ja työhuoneilla!

vaatevallankumous_ressussa

Ressun lukion ympäristöraati järjesti koulussa upean tapahtuman

 

korjausasema3

kuva: Veera Kannisto

 

luuranko_ressussa-7d0a8dc561a5

Ressun lukion vaatteidenvaihtopöytä

 

korjausasema_elisa

Elisa Kärki Korjaussarja-kollektiivin vaatehuoltosasemalla. Elisa on yksi Vaatevallankumouksen järjestäjistä. kuva: Veera Kannisto”

 

korjausasema

kuva: Veera Kannisto

 

 

Instagram ja Twitter ovat täynnä hienoja kuvia Vaatevallankumousta viettävistä ihmisistä ja moni kysyy merkiltään #whomademyclothes eli kuka vaatteeni teki.

Mutta nyt tullaan Vaatevallankumoukseen ainoaan pettymyksenaiheeseen. Vaikka kymmenettuhannet ihmiset ympäri maailmaa lähettivät kysymyksiään, eivät mainstream- vaateyritykset näytä (ainakaan pintapuolisen sosiaalisen median selaamisen perusteella) vastaavan näihin kysymyksiin ja avaavan vaatetuotantoaan. Yksi poikkeus on Marimekko, joka linkkasi kotisivunsa tuotantotietoihin. Hienoa! Lisäksi näin Zaralta yhden vastauksen, jossa lupasivat selvittää ja palata asiaan. Toivottavasti palaavat!

whomademyclothes_filippak

Itse lähetin viestin ruotsalaismerkki Filippa K:lle ja kysyin tuotteen taustoista. Vastausta ei ole kuulunut.

Viime vuonna lähestyin Vaatevallankumouksen tiimoilta samaa Filippa K:ta, pyörävaatemerkki Raphaa sekä COS:ia. Tulos oli laiha. Filippa K ei vastannut, Rapha vastasi jotain hölynpölyä siitä, että vaate oli tehty merinovillasta ja COS:in omistajayritys H&M kolme viikkoa myöhemmin, että voin ottaa yhteyttä sähköpostilla.

 

hm_vaatevallankumous.jpg

Mutta ehkä minun otantani on harvinaisen synkkä. Haluan uskoa, että myös mainstream-vaatemerkit haluavat käydä vuoropuhelua asiakkaidensa kanssa. Olisi hienoa kuulla, millaisia kokemuksia teillä on. Saitteko te vastauksia Vaatevallankumous-kysymyksiinne?

EDIT. Facebookissa kyselin samaa, ja ilmeni, että vastauksia oli kuin olikin tullut kohtuullisesti. Esimerkiksi sellaiset isot tekijät kuin Stockmann, &otherstories ja Mark&Spencer olivat vastanneet. Hienoa! Vaatevallankumouksen ”äiti” Heidi Korva myös kannusti, että viime vuoteen verrattuna vastauksia on tullut enemmän, ja ennen kaikkea: tärkeintä on, että me kysymme!

1 kommentti

  • […] Toimittaja Tiina Lundberg kävi Vaatehuoltoasemalla korjaamassa juoksutakkiaan sekä haastattelemassa kollektiivimme perustajaa Elisa Kärkeä, joka onnistui jokseenkin täydellisesti muotoilemaan kaiken sen, miksi meillä on Korjaussarjakolletiivi ja mitä me oikein teemme. Ohjelma on kuultavissa Yle Areenassa toistaiseksi. Olemme muuten myös Huilin kuvissa! […]

    0

Kommentoi